بورس انرژی

شرکت بورس انرژی (سهامی عام) براساس قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب آذرماه ١٣٨٤ مجلس شورای اسلامی تاسیس و در تاریخ ١٣٩١/٠٤/١٧ تحت شماره ٤٢٨٠٠٢ و شناسه ملی ١٠٣٢٠٧٩٨٤٣٨ در اداره کل ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری به ثبت رسید و فعالیت های عملیاتی خود را در زمینه انجام معاملات نقدی، قرارداد سلف موازی استاندارد، قراردادهای آتی و اختیار معامله و به منظور مرتفع سازی نیازهایی چون خرید و فروش منابع انرژی، تامین مالی برای تولیدکنندگان و تامین منابع انرژی برای توزیع کنندگان و مصرف کنندگان، از اوایل خرداد ماه همان سال آغار نمود.
کلیه میعانات گازی
گازوییل
انواع نفت خام
بنزین

بورس انرژی

اهداف بورس انرژی
+
  •  
  • تبیین، تحکیم و ارتقاء جایگاه و کارکردهای بورس انرژی برای ذینفعان
  • بکارگیری رویه های موثر جهت حفظ سلامت بازار و صیانت ازحقوق ذینفعان
  • طراحی ابزارها و محصولات جدید با توجه به نیازهای ذینفعان محیطی
  • تجهیز بهینه منابع فیزیکی و توسعه مستمر سرمایه های انسانی
  • ارزش آفرینی و تامین منافع سهامداران
  • تعامل و همکاری موثر با نهادهای فعال در بازارهای مالی
  •  
فرآیند معاملات در بورس انرژی
+
الف) دريافت كد مشتري در بورس انرژي

نخستین گام برای اقدام به خرید هر نوع کالایی از جمله محصولات انرژی در بورس انرژی ایران دریافت کد مشتری در بورس انرژی می‌باشد که این کد زمانی که مشتری برای اولین باراقدام به خرید می‌کند ایجاد می‌شود و هر خریدار انرژی از طریق کارگزار خود اقدام به دریافت کد بورسی می‌نماید. در مورد محصولات بورس انرژی فقط اشخاص حقوقی می‌توانند برای خرید این محصولات از شرکت بورس انرژی ایران اقدام کنند. متقاضیان (شرکت های تولیدي و توزیع نیروی برق)، برای اخذ کد معامعلاتی می بایست پس از مراجعه به شرکت مدیریت شبکه برق ایران و دریافت فرم تکمیل شده و ممهور "معرفی نامه جهت درخواست کد خاص برای معاملات برق در بورس انرژی" و تکمیل فرم های احراز هویت مشتری، درخواست کد معاملاتی و بیانیه ریسک ( موجود در شرکت های کارگزاری)، نسبت به اخذ کد معاملاتی از طریق شرکت های کارگزاری دارای مجوز فعالیت در بورس انرژی اقدام نمایند. لازم به ذکر است متقاضیان، باید در هنگام مراجعه به شرکت های کارگزاری، مدارک و اطلاعات ذیل را به همراه داشته باشند:

1) اطلاعات در خصوص اساسنامه، شناسه ملی، شرکت نامه، آگهی روزنامه رسمی در خصوص تأسیس و آخرین تغییرات آن، آگهی آخرین تغییرات مدیران وصاحبان امضای مجاز ، ترکیب سهامداران، مالکان یا شرکاء بالای ده درصد، مؤسسان،اعضای هیأت مدیره و مدیر عامل، بازرسان، حسابرسان و نشانی اقامتگاه آنان.

2) اطلاعات مربوط به حساب بانکی مرتبط با معاملات کالا یا اوراق بهادار مبتنی بر کالا.

3) اطلاعات در مورد حجم معاملات قبلی.

4) اصل مدرک شناسایی صاحبان امضای مجاز شامل شناسنامه و کارت ملی و کپی تمامی صفحات مدارک مذکور


ب) نحوه خريد و فروش در بورس انرژي

معاملات بورس همواره بر مبنای رقابت و به یکی از روش‌های حراج انجام می شود. اجرای سفارش‌ها براساس اولویت قیمت و در صورت تساوی قیمت‌ها براساس اولویت زمانی ورود سفارش به سامانه معاملات خواهد بود. کالای برق در بورس انرژی براساس قرارداد سلف موازی دادوستد می شود و قراردادی است که در بازار مشتقه معامله شده و براساس آن مقدارمعینی از دارایی پایه براساس مشخصات قرارداد سلف موازی استاندارد به فروش می‌رسد. وجه قرارداد مذکور باید در هنگام معامله و طبق زمان‌بندی تعیین شده در مشخصات قرارداد پرداخت و دارایی پایه در سررسید تحویل شود.
نحوه تسویه حساب معاملات انرژی
+
اتاق پایاپای در پایان هر روز معاملاتی براساس معاملات کارگزاران، گزارش تسویه معاملات را به عضو مربوطه ارائه می‌دهد. اعضای اتاق پایاپای مکلفند براساس اطلاعیه حاصله نسبت به تسویه وجوه معاملات طی مهلت مقرر اقدام نمایند. در صورتی که امور تسویه هرمعامله به طور کامل توسط کارگزار خریدار انجام شده باشد، اتاق پایاپای اقدام به صدور اعلامیه تسویه وجوه آن معامله می‌نماید.

انواع روش های تسویه معاملات

1) تسویه نقد ( واریز وجه قرارداد، کارمزدها و کسورات و حسب مورد ثبت تسویه توسط کارگزار)

2) تسویه خارج از پایاپای (ارائه سند تسویه خارج ازپایاپای مطابق فرمت شرکت سپرده‌ گذاری مرکزی و مستندات ضمیمه آن و واریز کارمزدها، کسورات و پیش‌ پرداخت معامله در صورت وجود)

3) تسویه با تضمین تسویه‌ای ( ارائه ضمانت‌نامه، سند اعتبار اسنادی و سایر مستندات مطابق فرمت شرکت سپرده‌ گذاری مرکزی به همراه واریز کارمزدها و کسورات)